EmBRACE – prvi poziv za dodjelu sredstava
EmBRACE – prvi poziv za dodjelu sredstava

EmBRACE – prvi poziv za dodjelu sredstava

09/07/2024
0 Komentari

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) objavljuje prvi javni poziv za dostavu projektnih prijedloga saradnje mikro i malih preduzeća na pograničnom području Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Crne Gore u okviru Fonda projekata malih vrijednosti (Small Project Fund – SPF), projekta EmBRACE (Enhancing MSEs sustainaBle gRowth And CompEtitiveness). Po prvi put na ovom programskom području, mikro i malim preduzetnicima na raspolaganju stoji ukupno 8.725.324,36 eura iz Evropskog fonda za regionalni razvoj i IPA III, od čega je kroz prvi poziv raspoloživo 3.000.000,00 eura.

Što se može finansirati kroz projekat?

Finansijska podrška će se odobravati za razvoj i prilagođavanje poslovnih modela, proizvoda, usluga i procesa, podsticanje razvoja lokalnih mikro i malih preduzeća, sa snažnim naglaskom na uvođenje inovacija proizvoda ili procesa, razvoj pilot akcija i novih poslovnih rješenja, uz istovremeno unaprjeđenje njihove prekogranične poslovne saradnje.

Evropskim sredstvima može se sufinansirati do 85 % ukupne vrijednosti projekta, pri čemu najviši iznos evropskih sredstava koji je moguće ostvariti po malom projektu iznosi 200.000,00 eura. Svaki mali projektni prijedlog treba uključivati saradnju najmanje dva (2), a najviše četiri (4) projektna partnera odnosno krajnja korisnika iz različitih zemalja uključenih u programsko područje. Pritom jedan od partnera mora imati sjedište na području Evropske unije. Saradnja partnera iz sve tri (3) zemlje članice programskog područja bodovat će se s dodatnih 5 bodova.

Postupak prijave

Rokovi i detalji o postupku zaprimanja prijava navedeni su u Guidelines for MSEs as Final Recipients (GfA). Predviđeno trajanje javnog poziva je od 18. juna do 17. septembra 2024. Dodatne informacije i dokumenti vezani za prvi poziv projekta EmBRACE dostupni su ovdje. Više informacija o projektu EmBRACE dostupno je na službenim stranicama HAMAG-BICRO-a.

Prijave za učešće u projektu možete predati putem online platforme projekta na linku cbchb.eu/application/.

Projekt EmBRACE i svi detalji javnog poziva biće predstavljeni na početnoj konferenciji u Splitu 3. jula, a potom će uslijediti informativne radionice za preduzetnike 4. jula u Mostaru, 10. jula u Tuzli, 11. jula u Slavonskom Brodu te 16. jula u Podgorici. Za učešće na početnoj konferenciji i tematskim radionicama vezano za prvi poziv, prijaviti se možete putem linka.

Projekat se provodi u sklopu Interreg IPA programa prekogranične saradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2021. – 2027. te ima za cilj podstaknuti kontinuirani rast i unaprjeđenje konkurentnosti mikro i malih preduzeća u pograničnom području triju zemalja.

Veza: https://www.rars-msp.org/lat/embrace-prvi-poziv-za-dodjelu-sredstava/

Kategorije

Najnoviji članci

O nama

POSLOVNI PANO
INFO

Specijalizovana poslovno kupoprodajna web platforma

Copyright © 2024. Poslovni pano / Sva prava zadržana